Cultuurconnect en het coöperatief bestuursmodel
Coöperatief bestuursmodel
Is jouw bibliotheek ingetekend op een dienst? Dan ben je automatisch coöperant. Coöperanten stippelen mee de weg uit voor de digitale bibliotheekdiensten. Met vereende krachten en middelen geven ze een digitale dienst mee vorm en kijken ze waar verbeteringen mogelijk zijn. In een coöperatie telt de stem van elke bibliotheek, groot of klein. Welke vernieuwingen er moeten komen, en welke eerst, bepalen we samen.
Bibliotheken hebben inspraak in verschillende digitale bibliotheekdiensten via een strategische stuurgroep, projectgroepen, productgroepen en werkgroepen. In onderstaande video zie je hoe de coöperanten voor de digitale bibliotheekdiensten zich organiseren en wat de verantwoordelijkheden, doelstellingen en opdrachten zijn van de verschillende groepen:
De strategische stuurgroep
De stuurgroep Digitale Bibliotheek denkt na over de grote strategische uitdagingen voor de hele bibliotheeksector. Ze hakt belangrijke knopen door en bewaakt een coherente visie op de digitale dienstverlening.
Projectgroepen
Voor bepaalde thema’s kan de stuurgroep een projectgroep oprichten. Dit is een tijdelijke denktank die de strategie op een afgelijnd domein of thema vertaalt naar concrete projecten. De projectgroep Dienstenmodel is zo’n voorbeeld. De leden van de projectgroep dachten na over hoe een hedendaagse online dienstverlening van de bib eruit moet zien.
Productgroepen
Voor elke Cultuurconnect-dienst bestaat er 1 permanente productgroep, al kan de samenstelling wijzigen. De productgroep beheert de dienst van A tot Z, samen met de verantwoordelijke collega van Cultuurconnect. Een productgroep bestaat permanent, al kan de samenstelling wijzigen. De leden gaan over uitgaven, wijzigingsverzoeken en optimalisaties, en ze proberen de diensten zo goed mogelijk op de noden van bibliotheken af te stemmen.
Werkgroepen
Een stuurgroep, een projectgroep en een productgroep kunnen een werkgroep oprichten met bibliotheken die rond een specifiek onderwerp onderzoek doen, overleggen en experimenteren. De werkgroepen rapporteren aan de groep die hen heeft opgericht.
Krijg een overzicht van de verschillende groepen coöperanten die zich verenigen rond de digitale diensten voor bibliotheken en kom te weten wie de leden zijn van deze groepen op de website van Cultuurconnect. Elke groep heeft een eigen werkplek op dit coöperatieplatform. De coöperanten kunnen via dit platform mee betrokken blijven bij de diensten via de oproepen bij 'participatie'.
De pijlers van het coöperatief bestuursmodel
Communicatie - samen overleggen
Cultuurconnect ondersteunt met heldere communicatie de coöperanten. Via de communicatiekanalen van Cultuurconnect, enquêtes, stemrondes en dit digitaal platform reflecteren en overleggen we: Waar staan we? En waar gaan we heen?
Cocreatie - samen maken
Door de nauwe en actieve betrokkenheid van de cultuursector bij de ontwikkeling van onze diensten, houden we voeling met wat er leeft en waar de (digitale) noden liggen. Zo varen we steeds de juiste koers, richting relevante diensten die cultuurhuizen in tijden van toenemende digitalisering echt versterken.
Coöperatie - samen beslissen
Als afnemer/gebruiker van de dienst ben je automatisch coöperant. En misschien engageer je je dieper door mee de strategie te bepalen in de stuurgroep. Zo bepalen we samen het nu en het straks van onze gemeenschappelijke diensten.
Cofinanciering - samenleggen
Met Vlaamse middelen en bijdragen van alle coöperanten kunnen we onze diensten voortdurend onderhouden en optimaliseren. We lanceren diensten steeds op maat van de sector, maar tijden veranderen snel en ook diensten moeten mee evolueren. Door samen te investeren, maken we dit mogelijk