Cultuurconnect en het coöperatief bestuursmodel
Verder over het stemmen
Waarover stemmen we?
De besluitvorming met stemmen (‘beslissingsmoment’) onderscheidt zich van een ‘participatiemoment’ van de coöperanten: zo'n participatiemoment is bedoeld als peiling en niet als beslissing. Dit kan bijvoorbeeld via snelle poll, en iedereen kan antwoorden. De resultaten van zo’n peiling zijn richtinggevend voor de stuur-, product-, project- of werkgroep.
Het is niet de bedoeling om alle stuurgroepbeslissingen ter stemming aan de sector voor te leggen.
Wanneer denken we dat besluitvorming met stemmen WEL nodig is en wanneer NIET:
WEL:
Waar de stuurgroep op haar grens botst:
- De dienst zelf verandert ingrijpend bv: wat als interessant alternatief op de markt komt
- De financiering van de dienst wijzigt zodat dit impact heeft op elke coöperant. Vb: Wat als een leverancier ermee ophoudt of de prijs optrekt; wat als er keuzes gemaakt moeten worden tussen twee richtingen met telkens een ander kostenplaatje, wat met financiële klemtonen
- De stuurgroep is onzeker over het te volgen pad, het is een dilemma.
NIET:
- Iets dat de stuur- of productgroep zelfstandig kan beslissen binnen het kader van de bestaande dienst (coöperanten geven mandaat aan de stuur- en productgroep en worden ‘ontzorgd’, geïnformeerd en krijgen transparantie over de genomen beslissingen). Vb: evolutie binnen Gopress
- Als het alternatief geen valabele oplossing biedt, of niet past binnen waarden waar Cultuurconnect voor staat. Dus: de keuzeopties moeten echte opties zijn. Als één van de opties sowieso niet uitvoerbaar is omdat het niet strookt met waar Cultuurconnect voor staat, kan het niet als stemoptie geboden worden.
- Iets dat de facto al vastligt of al beslist is.
Waarom met gewogen stemmen werken?
Stemmen worden gewogen op basis van het aantal inwoners van het werkgebied van de bibliotheek, zoals ook de financiële bijdrage van bibliotheken aan de gedeelde diensten van Cultuurconnect wordt bepaald. Leidend voor deze keuze was het principe dat de bibliotheken die meer betalen en een grotere groep leners vertegenwoordigen zwaarder wegen op de besluitvorming. Aanvullend: Binnen de stuurgroep worden consensusbeslissingen genomen. Hierdoor is de kans maximaal dat voorstellen die aan de hele sector worden voorgelegd, voldoende rekening houden met de belangen van alle 'fracties' (groot en klein). Daarnaast gaan we ook nog eens maximaal voor een 2/3de meerderheid binnen de sector, wat opnieuw de kans doet vergroten dat enkel zaken worden goedgekeurd die door alle soorten bibs gedragen zijn.